CHINEES NIEUWJAARSPECIAL
WERELDMUSEUM
10 & 11 FEBRUARI '24
VAN 11.30 UUR TOT 17:00 UUR
CHINEES NIEUWSJAAR SPECIAL
VIER HET CHINEES NIEUWJAAR IN HET WERELDMESEUM
Op 10 februari 2023 begint volgens de Chinese kalender het Chinees nieuwjaar: het jaar van de draak. Dit dier staat symbool voor kracht en moed. In samenwerking met RCNY, Space101 en Lili Zhou organiseert het Wereldmuseum Rotterdam een special in het teken van Chinees Nieuwjaar op zaterdag 10 en zondag 11 februari 2024.
12.00 – 17.00 UUR
WORKSHOP DE PAREL EN DE DRAAK
Wanneer?
Zaterdag 10 & zondag 11 februari
Starttijd?
12.00, 12.45, 13.30, 14.30, 15.15, 16.00u
Locatie:
Atelier
Prijs:
Gratis
Begeleide activiteit voor alle leeftijden
In het hemelrijk heerst Long, de Chinese draak. Soms verschijnt hij als een penseelstreep aan de hemel. Soms schuift hij als een schaduw over de aarde. De Chinese draak kan niet zonder zijn parel. Die heeft hij ooit uitgeniest. H-ha-atsjie. De drakenadem die bij die nies vrijkwam, balde zich samen tot een vlammende parel. Vanaf dat moment ontstond er levenskracht op aarde met hemelse energie die door alles en iedereen in China stroomt: qi (spreek uit: tsjie). Volg in het Atelier van het Wereldmuseum de workshop van kunstenaar Hoi-Shan Mak. Ze leert je de mooiste draak tekenen. En die kan natuurlijk niet zonder een glimmende parel!
11.30 – 16.00 UUR
RONDLEIDING CHINA IN ROTTERDAM
VOOR VOLWASSENEN
Wanneer?
Zaterdag 10 en zondag 11 februari
Tijd?
11.30u / 13.00u / 14.30u / 16.00u
Locatie:
Kruispunt Rotterdam, verzamelen bij de balie in het entreegebied
Prijs:
Gratis
Begeleide activiteit
Korte tour langs Chinese objecten in de tentoonstelling Kruispunt Rotterdam
Onze museumgids neemt je mee langs een aantal Chinese objecten die te zien zijn in de tentoonstelling Kruispunt Rotterdam. De tour voert je langs houtsnijkunst, gemaakt in zogenaamde Verdragshavens zoals Shanghai. Havens die als enige buitenlandse bezoekers toelieten. De houtsnijwerkjes werden meegenomen door reizigers als souvenirs. Hoor meer over de band tussen de zustersteden Rotterdam en Shanghai. Welke betekenis heeft China voor de Rotterdamse haven? Bekijk ook de batik sarungs die versierd zijn met Chinese geluksmotieven of de Qipao, ook wel bekend als de ‘Shanghai Dress’. Dit type jurk is wereldwijd bekend als ‘Chinese jurk’. De jurk speelt sinds de jaren 1920 een grote rol in de verbeelding van China.
12.00 – 16.00 UUR
FEESTELIJKE CREATIEVE FAMILIE ACTIVITEITEN IN WINSTONS FEESTKEUKEN
Wanneer?
Zaterdag 10 en zondag 11 februari
Tijd?
12.00-16.00u
Locatie:
Winstons Feestkeuken, open inloop
Prijs:
Gratis
Begeleide activiteit
Chinees Nieuwjaar wordt ook in Superstraat gevierd met drie workshops in Winstons Feestkeuken. Bij dit feest is de kleur rood belangrijk, omdat het symbool staat voor geluk. En dit jaar extra bijzonder omdat het Jaar van de Draak is begonnen. De kunstenaars Lili Zhou en Sofie Xie staan voor je klaar in Superstraat. Inde feestkeuken kun je terecht voor diverse creatieve activiteiten om je meer te leren over de Chinese cultuur. Druk zelf een draak met bijzondere stempels op Chinees rijstpapier. Of knip een dansende draak en kalligrafeer het karakter ‘geluk’ en ‘draak’.
12.00 – 13.00 UUR
LEER CHINEES (MANDARIJN) VOOR FAMILIES MET KINDEREN
VANAF 6 JAAR
Wanneer?
Zaterdag 10 en zondag 11 februari
Tijd
12.00-13.00u
Locatie
Groene ruimte
Prijs
Gratis (online ticket boeken)
Begeleide activiteit
China heeft de grootste bevolking ter wereld: 1,4 miljard mensen. Van die 1,4 miljard mensen spreken er 900 miljoen Mandarijn. Als je Engels en Mandarijn spreekt, kun je met meer dan de helft van de wereldbevolking praten. Goede reden om Chinees te leren: handig voor jong, maar ook voor oud. Chinees leren lijkt moeilijk, maar is dat ook zo? Tijdens de middag leer je meer over de Chinese taal. Aan het einde van de les kun je al een paar woorden Chinees spreken, schrijven en begrijpen. Chinees voor kinderen richt zich op het Mandarijn.
12.00 – 14.00 UUR
LEZING MADE IN CHINA
Wanneer?
Zondag 11 februari
Tijd
12.00u en 14.00u (duur: ca 45 minuten)
Locatie
Salon, verzamelen bij de balie in het entreegebied
Prijs
Gratis
Begeleide activiteit
Kijkje achter de schermen bij het maken van een komende expositie over maakcultuur in China
De makers van de tentoonstelling Made in China, die opent in oktober 2024, geven je een kijkje achter de schermen. In november 2023 maakten zij een onderzoeksreis door China en reisden van Beijing via Jingdezhen naar Shanghai en uiteindelijk naar Hongkong. Onderweg ontmoetten ze bijzondere makers en kunstenaars. Tijdens deze lezing vertellen zij over deze ontmoetingen en hoor je verhalen over topstukken uit de collectie van het Wereldmuseum die zeker in de tentoonstelling te zien zullen zijn.