PROJECT ZODIAC

10 T/M 25 FEBRUARI 2024

2024

SOFIE XIE

Sofie Xie is in 1953 geboren in een artiestfamilie in Wenzhou, een stad die ligt in het Oosten van China. Haar opa was een beeldhouwkunstenaar. Haar vader was een traditioneel Chinese schilder en heeft daarnaast heel zijn leven toegewijd aan reliëf kunst met geoliede klei, wat uniek is uit Wenzhou.

Met de invloed van haar opa en vader, kreeg Sofie als kind al bijzonder veel interesse in schilderkunst en leerde veel van haar vader. Toen de eerste kunststudio in Wenzhou werd opgericht door de Chinese staat in 1975, werd zij als een van de weinige kunstenaars geselecteerd om in de studio als schilder te werken.

VERKOCHT

Sofie Xie laat zich vooral inspireren door meditatie, muziek, dans en door de wazige gedichten van Yang Lian. Al die prikkels wekken haar nieuwsgierigheid en raken de diepste plekken van haar ziel en haar zintuigen voor kleuren. De technieken die Sofie gebruikt variëren van kwasten tot vingers tot keukenhanddoeken en lepels, gewoon alles “dat dicht bij mij staat”, zegt ze.

Toen Sofie in China was, kenmerkte haar werk zich door de traditionele Chinese vrouwen die met Chinese inkt poëtisch en tegelijkertijd zeer strak op rijstpapier zijn geschilderd. Sinds 1999 woont Sofie in Nederland.

De expressieve Nederlandse kunststijlen hebben haar veel beïnvloed, sindsdien is haar werk een samensmelting van poëtisch figuratieve Oosters en kleurrijk abstracte Westerse stijl.

Vorig jaar heeft Sofie Xie een koninklijke onderscheiding (het lintje) gekregen voor haar bijdrage in de culture wereld tussen Nederland en China.