STRAATPROGRAMMERING KATENDRECHT

DELIPLEIN
18 FEBRUARI '24
13:00 - 18:00 UUR
STRAATPROGRAMMERING
KATENDRECHT


Tijdens de grote straatviering van RCNY is er van alles te doen op het Deliplein van 13.00 uur tot 17.00 uur. Deze programmering komt tot stand in samenwerking met FENIX en Verhalenhuis Belvédère. Het hele programma is vrij toegankelijk en leuk voor jong en oud.


13.00 – 17.00 UUR
PODIUM PROGRAMMA


Een afwisselende programmering vol optredens, workshops en demo’s.


13.00 – 14.00 uur - Nieuwjaarstradities
Drakendans - door Shinji Entertainment
Guzheng - door Shinji Entertainment
Tai Chi - door Chi Connect
Traditionele Chinese Groepsdans - door Mw. Chiong

14.00 – 15.00 uur - Leuk voor kids
Bezoek van Kung Fu Panda en de Tijger – door Shinji Entertainment
Total Body Workout – door performance kunstenaar Kexin Hao
Popping demo – door Jing Wang
Kung Fu workshop – door Shinji Entertainment

15.00 – 17.00 uur - Muziek & performance art
Popping demo – door Jing Wang
Spoken word – door Sandra Pham
Total Body Workout – door performance kunstenaar Kexin Hao
Stackademics – live hiphop show

MARKT

Op het Deliplein vind je verschillende kraampjes met Chinese waren en food. Daarnaast is er een Artfair, verzorgd door Young Asian Leaders en de stadstekenaar van Rotterdam.


KINDERACTIVITEITEN

Kinderen kunnen zich uitleven in de kidstent. Hier knutselen ze een draak, versieren ze een lampion of tekenen een mooie RCNY tekening.


MAHJONG WORKSHOP

Leer Mahjong spelen, het eeuwenoude en populaire spel uit China. Twee professionele spelers vanuit Holland Casino Rotterdam leggen alles uit over het spel. Uiteraard kun je daarna een potje spelen.


GUESS WHO: ASIAN EDITION

In westerse landen zoals Nederland is er weinig tot geen vertegenwoordiging en representatie van de verschillende Aziatische gemeenschappen in de nationale media. Hierdoor is men niet bewust dat er negatieve associaties zijn ontstaan. De associaties uiten zich bijvoorbeeld in: vooroordelen, microagressie, discriminatie en racistische opmerkingen.


Veel gemeenschappen die afkomstig zijn uit Azië worden vaak vergeten bij het opstellen van beleidsplannen over antiracisme, discriminatie en inclusiviteit. Bij het benoemen van het woord ‘Aziaat’ denkt men al gauw aan Oost-Aziatische etniciteiten zoals: Chinezen, Koreanen en Japanners terwijl Azië een gigantisch continent is dat rijk is aan diverse culturen en mensen.

Met dit laagdrempelig en eenvoudig spel ‘Wie ben ik? Azië-editie’ wil maker Rui Jun verschillende mensen van Aziatische gemeenschappen en diaspora intersectioneel vastleggen. De verhalen van de personen in de portretkaarten lees je op guesswho.ruijunluong.nl. Je bekijkt en speelt het spel op het Deliplein tijdens RCNY.

FOTOCONTAINER

Tentoonstelling Lisa Hu – A proper place


Een fotosereie over hoe Chinese vrouwelijke immigranten traditionele beperkingen en uitdagingen van een onbekende cultuur en taal kunnen overwinnen om een plek in de samenleving kunnen vinden.

Lisa Hu:“Ook in Nederland moeten vrouwen, vanwege traditie en vooroordelen, nog steeds meer inspanningen leveren en grotere opofferingen doen dan mannen om gehoord en gezien te worden in de samenleving. Hoe kunnen Chinese vrouwelijke immigranten traditionele beperkingen en uitdagingen van een onbekende cultuur en taal overwinnen om een plek in de samenleving te vinden? In de afgelopen jaren heb ik 25 Chinese vrouwen van de eerste generatie bezocht uit verschillende sectoren en leeftijdsgroepen.

Door middel van een feminien, uitgebreid perspectief, begeleid door interviews, breng ik de vrouwen in beeld met bijzondere aandacht voor hun Chinese identiteit in een andere, Nederlandse omgeving. Ze zijn hier en altijd ook daar, ze ervaren een dubbele verbondenheid.”

FILMCONTAINER

In samenwerking met IFFR draait de korte film ‘Now I’m in the Kitchen’ door Yana Pan. Een impressionistische animatiefilm die de keukencultuur en de afstand tussen een Chinese moeder en haar Amerikaanse dochter tot leven wekt.


Adrian Martin over de film: “Een innemende, intieme animatiefilm van de aan CalArts afgestudeerde Yana Pan, waarin keukengerei tot leven wordt gewekt en betoverd. Terwijl alledaagse voorwerpen en ingrediënten voor onze ogen heen en weer slingeren en dansen, wordt de letterlijke en figuurlijke afstand tussen een traditionele Chinese moeder en haar dochters leven als animator en designer in New York zichtbaar. Samen tijd doorbrengen in de keuken blijkt een brug te vormen tussen hun totaal verschillende werelden.”

LIVE PAINT

De Zodiac van het jaar, de draak, wordt op het Deliplein omgetoverd tot een gezamenlijk kunstwerk van Katendrecht. Twee draken worden op zondag beschilderd, een door Kunstenaar Nathalie Jang en een door de bezoekers zelf.