Yam Wong


“Ik ben opgegroeid in Hongkong. Dat is niet altijd makkelijk geweest. De bevolking was arm en er waren weinig mogelijkheden. Veel inwoners trokken het land uit. In 1954 pakte ik mijn spullen en ging mijn geluk beproeven in Engeland. Ik deed de nodige horeca ervaring op als afwasser en stichtte een gezin. Ik kreeg de mogelijkheid bezittingen en werkervaring op de bouwen. In 1977 vertrok ik naar Rotterdam en opende ik mijn eerste restaurant. Mijn tweede restaurant, Achipel, zat gevestigd aan de Westblaak, in het pand waar nu restaurant Shabu Shabu zit.
Bij Achipel liepen de zaken goed. Het was het eerste Chinees-Indische restaurant in de stad en ik kreeg veel belangrijke mensen te eten. Mijn netwerk groeide. Ik ben mij gaan inzetten voor de Chinese community in Rotterdam. Zo is de Chinese pagode naast de Euromast gerealiseerd. In 1999 was de opening van het Danhua Culture & Education Center. Ik vond het belangrijk dat Chinese kinderen de taal en cultuur van hun voorouders zouden blijven ontwikkelen. Ik deed de voorspelling dat de handelsverbanden tussen China en Nederland in de toekomst zouden versterken. Voor de Chinese Nederlanders zou het nuttig zijn om meertalig opgevoed te worden en kennis over China te hebben. En kijk nu, ik bleek gelijk te hebben. Maar tegenwoordig komen er allerlei soorten mensen naar de zaterdagschool op Chinees te leren. Ook westerse mensen en ouderen.
Mijn droom voor de viering van Chinees nieuwjaar in Rotterdam is dat het net als Kerstmis wordt. De viering zal te zien en voelen zijn door de hele stad. Zelfs de winkels doen mee met speciale Chinees nieuwjaar kortingen. Ik hoop dat we daar in 2017 de eerste stappen mee kunnen maken.”
Yam Wong (1932) is oprichter van het Danhua Culture & Education Center. Hij is onder andere ere-voorzitter van de Chinese Kamer van Koophandel in Rotterdam en zet zich al jaren in voor de Chinese community in Rotterdam.
Beeld: Mark Bolk Image: Marjolein de Jong
Lees meer over Rotterdam Chinese New Year.