Cola Zhang


“Het was 2007 toen ik voor het eerst in contact kwam met Nederlandse studenten van de Willem de Kooning Academie. Zij waren ter uitwisseling in Shanghai voor de Shanghai Design Week. Door dit contact werd ik ontzettend nieuwsgierig naar Nederland. Mijn leven in Shanghai stond al helemaal vast, ik had zo de komende 30 jaar op dezelfde, saaie manier door kunnen leven. Dezelfde baan, hetzelfde huis. Dit toekomstbeeld zorgde voor onrust en ik besloot om iets te veranderen. In 2010 ben ik naar Nederland vertrokken en begonnen aan mijn opleiding Media Design Communication aan het Piet Zwart Institute.
Mijn eerste kennismaking met Rotterdam was niet bepaald wat ik verwachtte. Ik verliet Shanghai, een extreem moderne stad met veel nieuwbouw. Ik verwachtte in Rotterdam het tegenovergestelde; een typische Nederlandse stad, met schattige grachtjes en oude gebouwen. Rotterdam voldoet natuurlijk niet echt aan dit beeld. Toch heeft de stad mijn hart gewonnen en ben ik ontzettend blij met de zekerheid dat ik tot 2020 mag blijven. Als zelfstandig ondernemer is het een lastig proces om te mogen blijven. Ik beloop een traject bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst, wat veel energie en geld kost. Maar het is de moeite waard. Ik voel me zo vrij en rustig in Nederland. Er is minder sociale druk en ruis dan in Shanghai. Daar is de stad nooit rustig. Mijn eerste kerst in Nederland bijvoorbeeld, daar merkte ik echt het verschil. Ik ging vol goede moed onderweg naar de markt, toen ik erachter kwam dat de hele stad was uitgestorven. Het voelde alsof ik in een horrorfilm speelde, net een spookstad. Dat is in Shanghai nooit het geval, ongeacht welke feestdag het is. Eindeloze drukte, levendigheid, een 24-uurs economie.
In mijn werk breng ik deze culturen en verschillen samen. Ik hoop dat Rotterdam Chinese New Year deze moderne kant van China in de toekomst kan laten zien. Deze viering kan het traditionele doorbreken en het gesprek tussen diverse culturen openen. Het vertekende beeld van Chinese Rotterdammers is vaak dat zij gesloten zijn en in een eigen community bewegen. Rotterdam Chinese New Year is de kans om het tegendeel te bewijzen en kennis te maken met elkaar. We zijn allemaal Rotterdammers.”
Cola Zhang (1986) is geboren in Shangai, China en woont sinds 2010 in Rotterdam. Zij is zelfstandig media designer en richt haar werk op de twee culturen uit China en Nederland.
Beeld: Mark Bolk Tekst: Marjolein de Jong
Lees meer over Rotterdam Chinese New Year.